کرامت به چه معنا است و در سیره و سبک زندگی ائمه معصوم (علیهم السلام) این مفهوم چه جایگاهی دارد و چگونه تعریف شده است؟
کرامت به معنای بزرگواری است و اصل کرامت در روایات ائمه معصوم (علیهم السلام) ملاک دینداری انسان ها شناخته می شود، آنچنان که پیامبر اکرم (صلی الله علیه واله) فرمودند: بزرگواری مرد همان دین او است.
همچنین، از پیامبر اکرم (صلی الله علیه واله) روایت است که کرامت دوری از گناهان است. بنابر روایاتی دیگر، کرم آن است که انسان دنیا را کوچک بشمارد.
علاوه بر این، امیرالمومنین (علیه السلام) می فرمایند: هر که برای خود کرامت قائل باشد، دنیا در نظرش خوار و کوچک می شود.
پس کرامت به معنای کوچک شمردن دنیا نیز است. امیرالمومنین (علیه السلام) همچنین فرموده اند: کسی در حقیقت کرم و بخشندگی دارد که هوای نفس خود را مهار کند و به نفسش بخل بورزد.
آنچه باید از کرامت در سیره رضوی برای زندگی امروز به کار گرفته چیست؟
بالاترین مطلبی که حضرات معصومین به ما یاد دادند و خواستند که به آن عمل کنیم، این است که ما در مقام تقوا قرار بگیریم تا بتوانیم وجود مقدسشان را درک کنیم و این درک از شفاعت آنها نیز بالاتر و برتر است که به ما امکان همراهی آن حضرات در آخرت را نیز می دهد، چراکه نفع آنها به این دنیا محدود نمی شود.
همانگونه که در دعای کمیل می گوییم از این ترسانم که فردای قیامت از دوستان تو جدا شوم! و بهترین دوستان خدا حضرات معصومین هستند که اگر این را درک کنیم و متوسل به آنها شویم خیلی از مشکلات ما برطرف می شود.
از این رو است که در عیون اخبارالرضا از اباصلت نقل شده که حضرت ثامن الائمه (علیه السلام) با هر ملیتی به زبان خودشان صحبت می کردند و حتی وقتی وارد نیشابور شدند با پیرزنی به زبان محلی سخن گفتند.
اباصلت می گوید وقتی از چرایی این مسئله پرسیدم، امام فرمودند: ما امامیم و حجت خدا بر خلق.
پس اگر معرفت داشته باشیم، در می یابیم که قدرت در کف آنها است و این خواست خدا است که آنها پیشوای مردم قرار بگیرند و ما در دعای توسل می گوییم: ای حجج خدا روی زمین و آنها بحق خلفای الهی روی زمین هستند که معرفت به آنها ما را به حقیقت رهنمون می شود.
آخرین نظرات